De missie van het Reisorkest Arnhem is het brengen van klassieke westerse muziek dat in aanraking komt met muziek uit diverse culturen en muziekgenres, het geven van een kans aan jonge professionele musici en nieuwe talenten en met haar kleurrijke en toegankelijke programma een heel breed publiek te bereiken.
Het ReisOrkest is een orkest dat altijd voor het avontuur gaat. Elk concertprogramma is een zoektocht naar een nieuwe en verrassende muzikale sfeer, kleuren, combinaties. Muziek die hele sterke emoties oproept, die probeert mensen uit diverse culturen te raken.
Het ReisOrkest Arnhem maakt een muzikale verhalenreis op diverse concertpodia in het land, die is begonnen op 26 maart in Arnhem. Hierna volgen concertpodia in o.a. Deventer, terug in Arnhem, en Amsterdam.
Het repertoire van het orkest bestaat uit bestaande klassieke muziekstukken met invloeden van wereldmuziek zoals Asturias van Isaac Albeniz, Arabian Dance van Tsjaikovski, Bartok Romanian Folk Dances en vele andere.
Daarnaast spelen we onbekende composities uit diverse landen die zelden of nooit in Europa uitgevoerd worden maar ook nieuwe composities die speciaal voor het orkest geschreven zijn.
Samen met arrangementen van volksdans, volksliederen en populaire instrumentale stukken uit diverse landen en culturen met o.a Turkse, Armeense, Spaanse, en Joodse invloeden. Kortom: muziek met het doel mensen uit de héle wereld te raken!
Het ReisOrkest probeert met haar voortdurende avontuurlijke reis een nieuwe taal te ontwikkelen, een nieuw repertoire op te bouwen en aan de muziekwereld aanbieden.
Het orkest is opgericht door Nermin Cingöz, geleid door dirigent Kanako Abe onder artistieke leiding van componist Selim Doğru.
Voor het ReisOrkest Arnhem hebben wij gekozen voor een groep professionele musici (+ wisselende solisten), een dirigent en een team met verschillende culturele achtergronden. We geloven en ervaren al 40 jaar dat dit altijd een verrijking is. Wij kunnen met dit orkest het verschil maken om een breder publiek met diverse achtergronden in de zalen uit te nodigen.
Een orkest geboren uit de ervaringen met El Ele kan natuurlijk niet zonder de leerlingen van El Ele en hun familie of achterban. Bij elk concert zullen jonge leerling-talenten dan ook even schitteren op het podium, naast de groep professionals. Het spelen in een (symfonie)orkest is voor hen dan even geen droom, zij staan er op dat moment middenin. Ook in andere steden waar het ReisOrkest speelt, gaan we een soortgelijke samenwerking met jonge muziektalenten aan.
De El Ele dans- en muziekschool is in Arnhem geboren. Wij hebben de afgelopen 40 jaar veel voor en met Arnhem kunnen doen. Natuurlijk zijn er onze reguliere wekelijkse lessen aan kinderen en jongeren. Daarnaast initiëren we diverse eenmalige en jaarlijks terugkerende muziekprojecten, zoals de Klassieke Muziekweek Presikhaaf. De school zal ook voor het ReisOrkest een verbindende kracht zijn vanuit Arnhem, in de mooie wijk Presikhaaf.
De activiteiten van het ReisOrkest komen mede tot stand door: